Mi a jobb a zsindely felrakáshoz, a kézi szögelés vagy a szögbelövő?

Korábban sok zsindelygyártó nem javasolta szögbelövők használatát zsindely felrakása során. Legtöbben a zsindely kalapáccsal történő kézi szegelés alkalmazását preferálták. A közelmúltban a dolgok megváltoztak, és sok tetőfedő vállalkozó kezdett el használni különböző elektromos szerszámokat, beleértve a szegező gépeket is.

IKO zsindely felrakása kézi szögeléssel

A kézi szögelés előnyei és hátrányai

A kézi szögelés támogatói úgy vélik, hogy a szegezés nagyobb kontrollt biztosít számukra a rögzítési folyamat felett. Bizonyos „érzéssel” meghatározhatják, hogy a zsindelyszeg elég mélyen és a megfelelő helyre van-e beütve. Különösen akkor, ha fa deszkából készült fogadó felületen dolgoznak, ez az „érzés” hasznos lehet. A deszka födém burkolata sok hézagot tartalmazhat, amelyekbe véletlenül bele lehet hajtani a zsindelyszeget. A kalapáccsal dolgozó tetőfedő ezt érezheti, és egy második szöggel gyorsan korrigálhat, és a laza szeget egy kis zsindelyragasztóval ragaszthatja. A kézi szegezők gyorsan megérzik a szög hiányát a fogadó felületen, míg a szegező gépet használóknak inkább a hangokra és az intuícióra kell hagyatkozniuk. A kézi szegezés kissé több időt vehet igénybe, de van esély helyben kijavítani a hibákat. A lassabb zsindely felrakás miatt a munkaerőköltségek magasabbak lesznek. Az anyagköltség azonban alacsonyabb lesz, mert a zsindely kalapács olcsóbb, mint a szögbelövő gép.

A szögbelövő gép használatának előnyei és hátrányai

A szegező gépet használó tetőfedő vállalkozók gyakran úgy vélik, hogy ez a pneumatikus eszköz ugyanolyan pontosságot nyújt, mint a kézi zsindely felrakás. De a tetőfedők számára fontos, hogy használatuk előtt mindig teszteljék szerszámaikat. A túlzott vagy túlnyomásos szögbelövők túlhajtott zsindelyszegeket okozhatnak. Ez potenciális kockázatot és kárt okoz a zsindelytetőn. A túl mélyen beütött zsindelyszegek megszakíthatják az üvegfátyol hordozót a zsindely belsejében, ami csökkentheti a zsindelyfedés szélállóságát. Egyes esetekben a zsindely akár le is csúszhat a tetőről. A nem eléggé beütött zsindelyszögek túl magasak, és a fenti tetőzsindely megemelkedését okozhatják, ami a felső zsindely feltépődését vagy a szög átszakadását eredményezheti.

Bostitch RN46 zsindely szegező gép

Pozitívuma, hogy a tetőfedők, akik szegezőgépet használnak, sokkal gyorsabban teljesíthetik az egész projektet, ami alacsonyabb költségekkel jár a háztulajdonos számára. Az elektromos szerszámokba történő beruházás azonban magasabb költségekkel jár. A szögbelövő gép olyan eszköz, amelynek tárja vagy tálcája tekercselt zsindelyszegeket tárol. Ezeket a kötőelemeket a bitumenes tetőzsindelyen keresztül pneumatikus erő útján verik be a fogadó felületbe. A piacon vannak más típusú szegező gépek is, ahol az energiát gázüzemanyag vagy akkumulátorral történő gyújtás biztosítja. A kompresszornak folyamatosan táplálnia kell a levegő nyomását 90 - 120 PSI között. Mindez a fegyver típusától, a használt tetőzsindelytől, a fogadó felület  vastagságától és a zsindely felrakás során uralkodó külső hőmérsékletétől függ. A szerszámkészlet, a szögfegyver és a kompresszor hosszú távon több előnnyel jár a tetőfedő számára. Az IKO nagyon szorosan együttműködik a Stanley Black & Decker céggel, és Roadshow-jaink során termékbemutatókat tartunk a Bostitch és a DeWalt tetőfedő szögbelövők használatáról.

Mi a fontosabb, mint az eszközök? Tapasztalat!

A zsindely felrakás során a legfontosabb szempont a tetőfedő tapasztalata. Egy amatőr tetőfedő nagyobb valószínűséggel helytelenül helyezi el a zsindelyszeget, függetlenül attól, hogy kalapácsot vagy szegező gépet használ. A legfontosabb az, hogy jól képzett és tapasztalt tetőfedők legyenek olyan szögbelövőkkel, amelyek minőségi tetőket képesek előállítani, amelyek megfelelnek a helyi építési előírások és a gyártási előírások összes követelményének. Az IKO télen a Roadshow-szezonban tetőfedő képzéseket szervez, ahol bemutatjuk az zsindely felrakás alapvető technikáit, valamint a szögbelövők és más elektromos szerszámok kezelését. Szeretne többet megtudni a helyes zsindely felrakásról? Olvassa el alkalmazási útmutatónkat, vagy nézze meg az alapvető zsindely felrakási videónkat.

Tehát válassza ki azt a tetőfedő szerszámot, amelyik a legjobban illik Önhöz, de főleg emlékezzen: „Nem az eszköz, hanem az azt használó ember gyárt jó minőségű tetőt”. Sok szerencsét!