Átzsindelyezés már meglévő zsindelyrétegre: néhány fontos tudnivaló

Felújítani akar? vagy

 

Megváltoztatja ingatlanja kinézetét? vagy
A zsindelytető élettartama a végéhez közeledik?

 

Valószínűleg itt az ideje egy fontos, nagy döntésnek a továbbiakban. Döntést kell hozni arról, hogy a régi zsindelyeket eltávolítják, vagy új zsindelyeket helyeznek el közvetlenül a meglévő réteg felett.

Az új zsindelyek közvetlenül a meglévő rétegre történő felvitelét átzsindelyezésnek nevezzük, amely egy meglévő zsindely héjalás átfedésének vagy cseréjének folyamata.

                                                                                                                                          ^^^
                                                                                                     Átzsindelyezés “The Westin Turtle Bay Resort & Spa, Mauritius”
                                                                                                              IKO Cambridge 53 laminált zsindellyel

A bitumenes tetőzsindely kivételével a magastetők egyetlen más tetőfedése sem teszi lehetővé a helyreállítást közvetlenül a meglévő hélyalásra rakva.
A tetőzsindely használatával időt, pénzt takaríthat meg, és könnyebben és gyorsabban kezelheti a felújítási folyamatot.
Ha kicsit tovább néz a jövőben, bitumenzsindely használatával csökkentheti a környezetre gyakorolt hatást. 

IKO Cambridge Xtreme autumn brown barna laminált bitumenes tetőzsindely

Különbség az átzsidnelyezés és a tetőcsere között

A meglévő tető fölötti tetőfedést átzsindelyezésnek vagy átfedésnek is nevezik. Ez az a folyamat, amikor a tetőfedők új tetőt telepítenek a meglévő fölé, vagyis új zsindelyréteget adnak hozzá, ami azt jelenti, hogy a régi tetőt nem távolítják el / nem tépik le.

A tetőcsere egy teljesen új tető telepítésének folyamata, amely magában foglalja a régi eltávolítását. A tetőfedők mindent letépnek, a tető fogadó felületéig, és alapvetően a semmiből indulnak az új tetővel, a zsindely alátét elhelyezésétől pl. Armourbase Pro Plus, majd az új zsindely felrakás következik.

Mikor rakjak fel új zsindelyeket egy meglévő tetőre?

Ha javítani szeretne a tetőjén, vagy a tető elromlik, de annak szerkezete és a fogadó felület általában jó állapotban van, az átzsindelyezés lehet a legjobb választás az Ön számára. Ez azt jelenti, hogy a zsindely elveszítheti a szemcséket, és az életkor vagy az időjárás miatt elhasználódott, de nem okoz beázást, nem póposodik fel vagy hiányoznak tagozatok. Ezek mind jó feltételek új zsindelyrétegnek a meglévő zsindely felületre történő felrakásához.

Az átzsindelyezés lépésről lépésre

Az IKO bitumenes tetőzsindely legjobb technikával történő együttes alkalmazásakor az elhasználódott zsindelytető felújítása többnyire egyszerű és olcsó munkává válik. Bármely projekt megkezdése előtt először ellenőrizze, hogy a meglévő tetőzsindelyréteg a helyén maradhat-e, vagy el kell-e távolítani. A helyi építési előírásoktól függően legalább három tetőzsindelyréteget lehet felhordani, mielőtt a tetőzsindely eltávolítása szükségessé válna.

Felrakási követelmények

Vizsgálja meg a teljes tetőszerkezetet, és keresse meg a hibákat, mielőtt elkezdené az átzsindelyezést. A meglévő zsindelytetőnek száraznak kell lennie a tetőfedés előtt, mivel a megrekedt nedvesség lerövidítheti a tetőszerkezet élettartamát. Alkalmazás előtt tisztítsa meg a tetőt a törmeléktől és a gombától. A gerinc- és élgerinc elemeket el kell távolítani. Az új réteg felvitele után új gerincelemeket kell felrakni. Ügyeljen arra, hogy a zsegek elég hosszúak legyenek a megfelelő rögzítéshez. Az új kúpelem zsindelyek leszögezéséhez még hosszabb zsindelyszögekre van szükség. Fontolja meg a régi bádogok cseréjét újakra. Az összes meglévő tetőnyílást ki kell venni a régi rétegből, és újratelepíteni kell az új rétegbe.

Alkalmazható technikák

Két átzsindelyezési alkalmazási technika létezik, amelyeket szeretnénk kiemelni : áthidalás és fészkelés.

Áthidaló módszer

Az áthidaló módszer lehetővé teszi az új tetőzsindely sor számára a meglévő tetőzsindely 2 vagy 3 sávos átfedését. Ez a módszer általában lehetővé teszi a tetőzsindely megfelelő expozícióját, és általában akkor alkalmazzák, amikor metrikus méretű tetőzsindelyt alkalmaznak angol méretű vagy fa zsindely felett. Az ezzel a módszerrel történő felrakás az eredeti zsindely réteg sormintájának az elkészült, új zsindelyréteg felszínére való kivetüléséhez vezethet.
Ez azt jelenti, hogy a régi zsindely régi rétege látható lehet a felrakott új zsindelyrétegben.


Áthidalási módszer a Cambridge Xpress 53 laminált IKO zsindellyel >>>

Átzsindelyezés fészkelő módszerrel

Fészkelési módszer

A fészkelési módszer általában minimalizálja a fent említett „átütést”, és általában akkor alkalmazzák, amikor angol vagy metrikus méretű tetőzsindelyt alkalmaznak hasonló méretű tetőzsindely fölött. A fészkelés minimálisra csökkenti a tető egyenetlen megjelenését, összehasonlítva a meglévő tetőzsindely áthidalásával. Az ilyen módszerrel történő telepítés lerövidítheti a tetőzsindely expozícióját, és több tetőzsindelyt használ.

A fészkelési módszer az új tetőzsindely felső szélét a meglévő tetőzsindely alsó széléhez köti. Ezt a módszert néha „Butt and run” technikának is nevezik.

Megjegyzés:

Mielőtt eldöntené, hogy használja-e ezt a technikát, próbálja meg felrakni az új tetőzsindelyt a meglévő rétegekbe. A meglévő expozíció (a tetőzsindely látható része) meghatározza, hogy mi lesz az új látható rész.

Következtetés:

Az átzsindelyezés nagyszerű lehetőség azok számára, akiknek általában jó a tetője, amely életciklusának végén jár, vagy tető, amely lassan elveszíti funkcióját. A tetőcserével ellentétben ez nem jár felszedéssel, ami azt jelenti, hogy csökkenti a projekt időtartamát és költségeit. Mindig célszerű konzultálni egy olyan tetőfedővel, akiben megbízik, aki elvégezhet egy ellenőrzést, pontos becslést adhat, és aki tanácsot nyújt Önnek a legjobb megoldás számára.

LÉPJEN KAPCSOLATBA VELÜNK